Bompengesystemet i Oslo og Viken er sammensatt. Bilistene som passerer i «bommen» finansierer et bedre kollektivtilbud til innbyggerne. Slik henger det hele sammen.
Fjellinjen krever inn bompenger i Oslo og Viken som finansierer fremtidens trafikkløsninger i Stor-Oslo gjennom Oslopakke 3. Den er en del av Byvekstavtalen og har et felles handlingsprogram.
Byvekstavtalen for Osloområdet og Oslopakke 3 er en overordnet plan for finansiering av infrastrukturtiltak og kollektivtrafikk i Oslo og Akershus. Dette kan du lese mer om lengre ned på siden.
Målet med bompengeordningen i Oslo og Viken er å finansiere prosjekter som gjør at veksten i persontrafikk tas med kollektiv, sykkel og gange. Derfor går 98 prosent av bompengene til prosjekter i Oslopakke 3 som omfatter kollektivtransport, gang- og sykkelveier.
Innkreving av bompenger er hjemlet i Veglova §27. Det er Stortinget som vedtar bompengeprosjekter basert på lokalpolitisk initiativ og tilslutning fra kommuner og fylkeskommuner. Bompengeselskapet skal administrere innkrevingen, herunder også forvalte bompengemidler.
Fjellinjens rolle i bompengeinnkrevingen er regulert av en overordnet bompengeavtale mellom Fjellinjen og Samferdselsdepartementet.
Sentrale arbeidsoppgaver er innkreving og administrasjon av bompengemidler, låneopptak og reforhandling av låneavtaler. Bompengetakstene fremgår av stortingsproposisjonene og kan senere justeres gjennom takstvedtak fattet av Vegdirektoratet.
Alle passeringer i Fjellinjens bomstasjoner blir registrert som en transaksjon. Dermed går det en melding om registreringen med tid, sted og pris til utstederselskapet du har AutoPASS-avtale med. I samme melding får selskapet bilisten har AutoPASS-avtale med også beskjed om rabatt på passering.
Utstedergodtgjørelsen er i utstederforskriften fastsatt til 1,75 prosent pluss merverdiavgift av netto akseptert transaksjonsbeløp (bompengeinntekten).
Her finner du oversikt over selskaper som utsteder AutoPASS-avtaler.
Kjøretøy uten AutoPASS-avtale regnes som en fullpris-passering. Det er bompengeselskapene selv som tar seg av fakturering og innkreving fra fullpriskunder. Korrekt registrering av alle bompasseringer er grunnlaget for selskapets inntekter og samfunnets tillit til Fjellinjen.
Under finner du alle styrende dokumenter. Her kan du lese mer om de ulike avtalene og laste ned alle avtaler for Oslopakke 3 og Byvekstavtalen. Her finner du også takstvedtak, takstretningslinjer og veilederen for bompengeprosjekter, samt bompengeavtalen mellom Fjellinjen og Samferdselsdepartementet fra 2017.
Det overordnede målet for Oslopakke 3 er å utvikle et effektivt, miljøvennlig, sikkert og tilgjengelig transportsystem.
Dette er videre definert i to hovedmål:
I Oslopakke 3 er det også mål om:
For å nå disse målene prioriteres en rekke tiltak for å styrke kollektivtilbudet og gjøre det enklere å gå og sykle.
Byvekstavtalen mellom Oslo kommune, Bærum kommune, Skedsmo kommune, Oppegård kommune, Akershus fylkeskommune og staten (Byvekstsamarbeidet) gjelder for 2019–2029. Oslopakke 3 er en del av Byvekstavtalen og gjelder for perioden 2008–2036. Oslopakke 3 er en lokalpolitisk avtale mellom Oslo kommune og Akershus fylkeskommune.
Partene i Byvekstsamarbeidet og Oslopakke 3 beslutter utbygging av de fleste kollektiv-, vei og sykkelprosjekter i Oslo og Akershus.
Finansieringen skjer gjennom bompenger og bevilgninger fra staten, Oslo kommune og Akershus fylkeskommune. I tillegg kommer de statlige jernbaneinvesteringene i regionen. På Statens vegvesen finner du mer informasjon.
Partene i Byvekstsamarbeidet og Oslopakke 3 beslutter utbygging av de fleste kollektiv-, vei og sykkelprosjekter i Oslo og Akershus.
Finansieringen skjer gjennom bompenger og bevilgninger fra staten, Oslo kommune og Akershus fylkeskommune. I tillegg kommer de statlige jernbaneinvesteringene i regionen.
Byvekstavtalen for Osloområdet og Oslopakke 3 har hvert sitt avtaleverk, men Oslopakke 3 er definert å være en del av Byvekstavtalen. De har derfor et felles handlingsprogram.
Last ned rapport: Historisk måloppnåelse for Byvekstsamarbeidet og Oslopakke 3
Fjellinjens rolle i bompengeinnkrevingen er regulert av overordnet bompengeavtale mellom Fjellinjen og Samferdselsdepartementet fra 2017.
Last ned: Bompengeavtalen (PDF)
Vedlegg:
Her finner du gjeldende takstvedtak for Oslopakke 3 truffet av Vegdirektoratet:
Takstretningslinjene er en sammenfatning av fullmakter og sentrale føringer fra Samferdselsdepartementet.
Her kan du laste ned gjeldende takstretningslinjer
Veileder for bompengeprosjekter er utarbeidet for å gi en samlet og oppdatert framstilling av rammevilkårene for nye bompengeprosjekter på offentlig vei. Veilederen beskriver bompengeprosjekter fra lokalt initiativ frem til avvikling av bompengeprosjektet.